marți, 23 aprilie 2024

Publicat la 4/23/2024 06:13:00 p.m. de

Raluca Turcan: „E o bucurie să anunț că, într-un timp foarte scurt, am reușit o mare realizare” (CP)

Raluca Turcan: „E o bucurie să anunț că, într-un timp foarte scurt, am reușit o mare realizare: lansarea unui apel de amploare pentru restaurarea, conservarea și punerea în valoare a caselor memoriale”.

FOTO: PNL Sibiu

Apelul “Case memoriale” marchează o nouă etapă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc, subliniază importanța vitală a acestor emblematice simboluri ale patrimoniului, consolidând astfel angajamentul față de păstrarea moștenirii culturale pentru generațiile viitoare.

Subprogramele pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul prezentei sesiuni şi sumele disponibile sunt următoarele:

Subprogramul proiectare – elaborare a documentației tehnico-economice pentru intervenții asupra caselor memoriale - 3.000.000 lei.

Subprogramul punerea în valoare – interpretare și prezentare – a caselor memoriale - 2.000.000 lei.

Subprogramul restaurarea caselor memoriale  - 75.000.000 lei.

Suma alocată pentru soluţionarea contestaţiilor este de 7.950.000 lei, constituită conform Procedurii privind acordarea de finanţări din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice, reglementată prin HG 691/2019.

 Prin acest demers Ministerul Culturii reafirmă sprijinul acordat conservării și restaurării patrimoniului cultural, prin protejarea caselor memoriale, mărturii vii ale trecutului nostru, în care personalități remarcabile au trăit și au lăsat amprenta gândirii și creativității lor.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 02:34:00 p.m. de

Mediaș Robotics Fest, mâine, la Sala Sporturilor „Octavian Șerban“

Echipele de robotică din liceele medieșene, cu evoluții remarcabile la întrecerile naționale din ultimii ani, vor participa mâine, 24 aprilie, între orele 9,30 și 14, la Sala Sporturilor „Octavian Șerban“, la Mediaș Robotics Fest, un eveniment organizat de Primăria municipiului Mediaș. Vor avea loc prezentări și meciuri demonstrative, îi veți putea cunoaște pe componenții echipelor și pe mentorii lor.

 
Liceul Teoretic „Roth- Oberth“ va fi reprezentat la evenimentul Mediaș Robotics Fest de către Code Warriors și The Resistance. Pasionații roboticii vor putea urmări prezentări și meciuri demonstrative între roboții construiți de către cele două grupuri. De asemenea, vor putea afla amănunte interesante de la mentorii celor două echipe: psiholog Oltean Gabriela, informatician Musteață Alexandru și profesor Goșa Marius, precum și de la membrii Code Warriors - Dragotă Bogdan, Ganea Tudor, Mărginean Dan, Nicorici Sorin, Pop Mircea, Popa Alexandra, Șerban Erik și de la componenții The Resistance – Bota Călin, Brăneanu Rusu Edmond, Bunea Vlad, Crâsnic Ariana, Czika Ștefania, Dobre Ariana, Dobrin Paul, Luca Alexia, Mărginean Raul, Nistor Andrei, Popa Miruna, Sîntea Mara, Vintilă Dan.


 
LTASrob, echipa de robotică a Liceului Teoretic „Axente Sever“, îl va prezenta pe celebrul „Goguțu“, ajuns faimos în scurt timp de la crearea lui. „Echipa de robotică a liceului „Axente Sever“ - Aldescu Sara, Benescu Oana, Bumbuță Emanuel, Maier Mădălina, Malcea Victor și Medeșan Sergiu, alături de mentorii Voicea Loredana și Florea Gabriela, este gata să vă încânte în cadrul meciurilor demonstrative și al prezentărilor pregătite pentru Mediaș Robotics Fest.“, prezintă organizatorii.

 
„SNGine, echipa de robotică a Colegiului „Școala Națională de Gaz“ Mediaș, este nerăbdătoare să ia parte la Mediaș Robotics Fest. Mentorii echipei - Maier Cornelia și Pustai Cristina, alături de membrii Boeșan Ana-Diana, Nagy Taria, Coanta Dan, Filip Robert, Ghiurcanaș Antonio, Leach Noris, Oșan Manuel, Santa Ciprian și Vidrăsan Eduard (căpitanul echipei) îi așteaptă pe pasionații roboticii să participe la acest eveniment inedit“




Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 02:06:00 p.m. de

Festivitate de premiere și Ziua Porților Deschise, ieri, la Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș

Concursul regional „Din vremea strămoșilor” și-a desemnat câștigătorii. Proiectul organizat de către Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 6 și s-a bucurat de o participare importantă: 75 elevi și 25 cadre didactice, de la 17 unități de învățământ din județul Sibiu. Concursul s-a desfășurat pe cinci secțiuni: Machete, Artă manuală, Creație audio-video, Creații literare și Artă plastică. 


Festivitatea de premiere a câștigătorilor a avut loc luni dimineața la sediul unității de învățământ și s-a bucurat de prezența Primarului Gheorghe Roman. Tot luni, Liceul Tehnologic Automecanica a organizat Ziua Porților Deschise, la care au fost prezenți peste 200 de elevi de clasa a opta din Mediaș și zonă. Aceștia au avut ocazia să viziteze școala și să afle care oferta educațională a acesteia. Pentru anul școlar 2024-2025, Liceul Tehnologic Automecanica pune la dispoziția absolvenților clasei a VIII-a, două clase de liceu cu specializarea tehnician în gastronomie, respectiv tehnician prelucrări pe mașini cu comandă numerică. De asemenea, în învățământul profesional-dual vor fi 2 clase de sudori, respectiv electromecanici, în domeniul servicii se vor pregăti ospătari, chelneri și vânzători unități alimentație, iar învățământul profesional special este reprezentat de o clasă de lucrător hotelier. Totodată, unitatea de învățământ mai are în oferta sa educațională și învățământ seral pentru adulți și învățământ postliceal.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 01:57:00 p.m. de

Peste 130 de copii au pictat icoane pe sticlă Căminul cultural din Agârbiciu

Peste 130 de copii din Șoala, Agârbiciu, Șeica Mică, Axente Sever și Calvaser au luat parte la un atelier de pictură pe sticlă. Evenimentul s-a desfășurat la Căminul cultural din Agârbiciu și a fost organizat de preotul din localitate, Alexandru Armie. Copiii au primit toate ustensilele necesare, iar apoi au trecut la treabă reușind să facă icoane deosebite.
 
 
Mai mulți preoți din zonă și-au unit forțele într-un cerc misionar și au luat decizia ca astfel de ateliere de pictat icoane să se desfășoare în fiecare parohie din cadrul cercului misionar.Am găsit acesta ca un moment potrivit să organizăm, în Parohia Agârbiciu, atelierul de pictat icoane pe sticlă, aflat acum la a doua ediție. Activitatea a plecat de la inițiativa colegului nostru, părintele Adrian-Florin Moga de la Parohia Șoala, fiind îmbrățișată ca o activitate de grup a Cercului Pastoral-Misionar Valea Buii din care face parte și parohia noastră Agârbiciu. Atelierul s-a desfășurat cu binecuvântarea ÎPS Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și a Părintelui Protopop Ioan-Ovidiu Găban, protopopul Mediașului” a explicat preotul Alexandru Armie.
 
În fiecare localitate
 
Preotul din localitatea Șoala a mai explicat că proiectul s-a bucurat de susținere din partea Primăriei Axente Sever, dar și a Școlii gimnaziale din localitate. „Inițiativa noastră a găsit de la început o foarte frumoasă și susținută implicare din partea lui Constantin Dumitru, Directorul Școlii gimnaziale, precum și primarului Marius Grecu, realizându-se o frumoasă colaborare între biserică, școală și primărie. Această ediție a fost onorată de prezența a peste 130 de participanți, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, adunați în frumosul Cămin cultural din Agârbiciu din 5 parohii, Agârbiciu, Șoala, Axente Sever, Șeica Mică și Calvaser. Cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Agârbiciu, împreună cu preoții colegi și soțiile acestora, au coordonat copiii făcând ca la sfârșitul zilei să se vadă frumusețea roadelor muncii tuturor celor care au pictat icoane pe sticlă.
A fost o zi în care toți cei prezenți, unii veniți chiar și de la Sibiu, s-au simțit cu sufletul plin de fericire, fapt ce ne-a făcut pe toți să simțim mai intens apropierea Zilei celei mari a Învierii” mai spune preotul Alexandru Armie.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 01:42:00 p.m. de

Speranța moare ultima. ACS Mediaș - Gloria Bistrița, sâmbătă, pe Stadionul Gaz Metan 2

ACS Mediaș își joacă sâmbătă, 27 martie, de la ora 17, una dintre ultimele cărți pentru a a continua cursa spre Liga 2. Întâlnește liderul Gloria Bistrița, pe Stadionul Gaz Metan 2 (8 Mai), în etapa a 5-a a play-off-ului seriei a 9-a a Ligii a 3-a. Din păcate, distanța față de locul 2 a crescut după runda precedentă la 7 puncte, elevii lui Mihai Ianc cedând din nou în fața Unirii Ungheni, scor 0-1. Singurul gol al partidei a fost marcat de mureșeni cu patru minute înainte de finalul timpului regulamentar de joc, după o fază fixă în care au profitat de o greșeală a portarului Fabio Blaga.

 
ACS Mediaș pune de mâine în vânzare bilete la meciul de sâmbătă, la prețul de 10 lei. Minorii au acces gratuit. Biletele se pot achiziționa de la sediul clubului ACS Mediaș, miercuri, joi și vineri din Piața Regele Ferdinand (de lângă Casa Căsătoriilor) între orele 10:00-14:00.
Sâmbătă biletele de acces se pot cumpăra de la sediul clubului din centru, de lângă Casa Căsătoriilor, în intervalul 10:00-14:00, dar și la casele de bilete de la stadion între orele 15:00-17:00.

Cum a fost la Ungheni
 
La Ungheni, ACS Mediaș a început partida în formula Fabio Blaga, Alexandru Vodă, Cristian Avram, Vlad Antonio, Sorin Șerban, Benjamin Hanzu, Cristian Balgiu, Bogdan Rotar, Tudor Man, Antonio Dumitru și Szilard Magyari. Jucătorii pregătiți de antrenorul Mihai Ianc au avut o ocazie mare de gol în minutul 4 atunci când șutul lui Antonio Dumitru de la 20 metri a fost respins în față de portarul Ungheniului, iar Tudor Man a fost aproape de a o trimite în poartă. Peste cinci minute, la cealaltă poartă, șutul lui Victoraș Astafei a lovit bara porții lui Fabio Blaga. Același Astafei a scăpat singur spre poartă în minutul 19, însă șutul său a fost reținut de portarul medieșenilor. În minutul 33, lovitura de cap a lui Cristian Avram după un corner a trecut puțin pe lângă poarta adversă, iar în cele din urmă s-a intrat la cabine cu același scor înregistrat și la începutul jocului.
 
Gol în final
 
Repriza a doua a fost una echilibrată, cu oportunități de ambele părți. În minutul 74, lovitura de cap a lui Antonio Vlad după un corner a fost reținută de portarul mureșenilor. Peste alte două minute, șutul lui Alexandru Luca din marginea careului de 16 metri a fost respins cu greutate în lateral de portarul Unirii Ungheni. Formația gazdă a dat lovitura în minutul 86. După o lovitură de colț de pe partea dreaptă, portarul Fabio Blaga nu a reușit să intervină, iar mingea a fost trimisă în poartă de Amancio Fortes. A fost golul care avea să tranșeze soarta învingătorului, iar ACS a suferit a treia înfrângerea consecutivă în partidele cu Unirea Ungheni.
 
Partidă echilibrată, rezultat nemeritat
 
La finalul partidei de la Ungheni, antrenorul medieșenilor nu și-a ascuns supărarea. Mihai Ianc a explicat că formația sa nu merita să piardă jocul. „A fost o partidă echilibrată, o partidă specifică de play-off. Din păcate a fost o mică greșeală a noastră, la un corner al lor și au marcat golul decisiv. Așa sunt aceste meciuri de play-off, se tranșează pe mici inexactități. Asta este, ne pare foarte rău, pentru că probabil nu meritam să plecăm învinși, dar până la urmă acesta este fotbalul, aceasta este viața. Trebuie să ținem cont și de ocaziile pe care noi le-am ratat și tot spun că în astfel de jocuri, nu ai voie să ratezi astfel de situații, astfel de șanse, trebuie să înscrii” a declarat antrenorul Mihai Ianc.
 
Victorie cu Bistrița
 
În urma partidei de la sfârșitul săptămânii trecute, ACS rămâne cu 35 puncte și ocupă în continuare poziția a treia în clasament. În etapa următoare, formația lui Mihai Ianc va întâlni pe teren propriu Gloria Bistrița. Partida se va desfășura sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:00 pe Stadionul 8 Mai. „Trebuie să o învingem pe Bistrița, nu s-a schimbat nimic. Trebuie să ne revenim rapid, să trecem iar la muncă, iar sâmbătă să facem un meci bun și să câștigăm pe teren propriu. Le-am spus asta și băieților, nu e loc de plâns, de stat, mai avem de muncit în continuare”, mai spune antrenorul Mihai Ianc.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 01:18:00 p.m. de

Cerc pedagogic al educatoarelor la Muzeul Gazelor Naturale

Cercul pedagogic al educatoarelor din Mediaș și zonă s-a desfășurat zilele trecute la Muzeul Gazelor Naturale. În cadrul acestuia au fost prezentate mai multe proiecte naționale implementate la nivel județean. Astfel, muzeograful Angela Păucean a prezentat proiectul „Educația muzeală – studiu de caz, Muzeul Gazelor Naturale”, profesor logoped Recorean Claudia a susținut un atelier de confecționare dispozitiv terapie vocală și reprogramare musculară intitulat „Ești cadru didactic? Ai grijă de vocea ta!”, iar profesorul Peter Izabella Hajnalka de la Grădinița cu Program Prelungit „Bucuria Copiilor” Mediaș, a prezentat proiectul „Educaţia timpurie de calitate şi stare de bine a preșcolarului”. De asemenea, profesor consilier școlar Oprișor Alina și profesor Peter Izabella Hajnalka au prezentat proiectul „Influența poveștilor asupra dezvoltării emoționale a copiilor preșcolari”, iar profesorul Ionescu Maria de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, proiectul intitulat „Grădina de relaxare, liniște și învățare”.
 
 
Tot în cadrul Cercului pedagogic de la Muzeul Gazelor Naturale a avut loc și prezentarea Proiectului Reggio Emilia, „Incursiune în pedagogia Reggio Emilia-exemple de bune practici” de către profesorul Nicula Iustina de la Grădinița cu Program Prelungit „Bucuria Copiilor” Mediaș. Profesorul Nagy Irina de la Grădinița cu Program Prelungit „Bucuria Copiilor”, a prezentat proiectul „Activități STEAM/ȘTIAM în educație timpurie, Exemple de bune practici”, în timp ce educatorul Floca Teodora și profesorul Cristea Adriana Georgeta de la Grădinița cu Program Prelungit „Bucuria Copiilor” Mediaș, au prezentat „Proiectul de educație pentru valori: Joc, respect și bucurie!”.  În fine, profesorul Peter Izabella Hajnalka de la Grădinița cu Program Prelungit „Bucuria Copiilor” a vorbit despre Implementarea Proiectului E.T.I.C – Educație Timpurie Incluzivă și de Calitate Evaluare la nivelul unității de învățământ.

 
Participanți din Mediaș și zonă

La Cercul pedagogic de la Mediaș au participat educatoare și profesori pentru educație timpurie de la Grădiniţa cu P.P. „Bucuria Copiilor”, Grădiniţa cu P.P. ,,Dumbrava Minunată”,  Grădiniţa cu P.P. „Rază de soare”, Grădiniţa cu P.P. numărul 12, toate din Mediaş, Grădinița cu P.P. Copşa Mică, Grădinița cu P.N. Copşa Mică,  Grădinița cu P.N.  Agârbiciu, Grădinița cu P.N.  Axente Sever, Grădinița cu P.N. Micăsasa, Grădinița cu P.N. Ţapu, Grădinița cu P.N.  Şeica Mică, Grădinița cu P.N.  Valea Viilor, Grădinița cu P.N. Motiş, Grădinița cu P.N.  Dârlos și Grădinița cu P.N. Curciu. „Cu recunoştinţă pentru eforturile depuse, cu entuziasm pentru viitorul educațional al copiilor noştri, mulţumim tuturor celor care au contribuit la organizarea şi derularea întâlnirii de lucru din această zi. Este vorba despre Muzeul Gazelor Naturale Mediaş, domnului director Dumitru Chisăliţă, doamnei muzeograf Angela Păucean, inspectorilor de educație timpurie de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Profesor Doctor Maria Turean și Profesor Delia Stoicescu, doamnei responsabil al cercului pedagogic al educatoarelor/profesoarelor din educaţia timpurie, profesor Izabella Hajnalka Peter, dumneavoastră, cadrelor didactice care sunteţi minunate, implicate, creative, pline de energie-dragoste, datorită cărora copiii vin cu drag la grădiniţă” a fost mesajul transmis de organizatorii Cercului pedagogic.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 01:11:00 p.m. de

Școala Postliceală Auxila a sprijinit Colecta națională de alimente, la Mediaș și Dumbrăveni

Proiectul a fost derulat de către Banca pentru Alimente Cluj în parteneriat cu Școala Postliceală Auxila, la două supermarketuri din Mediaș, respectiv Dumbrăveni. De vineri până duminică, persoanele care au dorit, au avut posibilitatea să doneze alimente neperisabile pentru copii și persoane vârstnice nevoiașe. În total s-au strâns 1.240 kilograme alimente neperisabile. Acestea vor fi donate ulterior în cadrul campaniei tradiționale de Paște a Școlii Postliceale Auxila Mediaș.


Municipiul Mediaș a fost parte a Colectei naționale de alimente. La sfârșitul săptămânii trecute, prin intermediul voluntarilor de la Școala Postliceală Auxila, partener în acest proiect, medieșenii și nu numai ei au avut posibilitatea să doneze alimente neperisabile și alte lucruri pentru persoane în nevoie. „A fost o campanie de strângere de alimente neperisabile pentru persoanele vârstnice și nevoiașe. Campania s-a derulat pe parcursul a trei zile. Oricine a avut posibilitatea să vină și să doneze în magazin alimente neperisabilele, să le cumpere și să le pună în fața casei de marcat într-o cutie specială amenajată” a explicat Anișoara Inache, profesor la Școala Postliceală Auxila și voluntar în acest proiect.
 

 
În toate magazinele partenere au fost amplasate cutii speciale, după casele de marcat, unde clienții au avut posibilitatea să facă un gest concret de solidaritate, achiziționând și donând alimente de bază neperisabile. Ei au aflat de la voluntarii prezenți la intrarea în magazine, despre această campanie și despre cum pot sprijini pe cei vulnerabili. „Ne-am alăturat și noi Băncii de Alimente Cluj, cu care de altfel desfășurăm activități interesante și care dau roade. Ne-am alăturat așadar și noi voluntarii Școlii Postliceale Auxila acestui proiect, Colecta națională pentru alimente, iar alimentele care au fost strânse la magazinul Lidl din centrul Mediașului și la Penny-ul din Dumbrăveni, le vom dona la rândul nostru înainte de Paști în campania tradițională a școlii, persoanelor nevoiașe și copiilor” a explicat Viorel Pasc, Directorul Școlii Postliceale Auxila Mediaș.
 
Au spus da campaniei
 
Printre cei care s-au alăturat Colectei naționale de alimente s-au numărat Primarul Gheorghe Roman, Viceprimarul Dan Sima, dar și Deputatul Christine Thellmann. „Îi mulțumesc domnului director Viorel Pasc, pentru că m-a invitat să mă alătur acestei campanii de întrajutorare. Salut inițiativa Școlii Postliceale Auxila. Voi fi mereu un partener serios al inițiativelor pe care această școală le derulează pentru Mediaș și pentru medieșeni” spune Primarul Gheorghe Roman. „Vreau să felicit Școala Postliceală Auxila pentru această inițiativă. Alături de domnul primar Roman Gheorghe și de domnul viceprimar Dan Sima, am participat la cumpărături de alimente neperisabile. Am înțeles din partea organizatorilor că acestea vor fi distribuite familiilor nevoiașe chiar în perioada sărbătorilor pascale. Consider că orice inițiativă de acest gen este binevenită, cu atât mai mult că ne apropiem de Sfintele sărbători de Paști” a explicat și Deputatul Christine Thellmann.

 
Pe lângă activitatea zilnică de a salva hrană de la pierdere și risipă, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Paște și de Crăciun sau în situații de urgență umanitară, Federația Băncilor pentru Alimente din România - FBAR, împreună cu Băncile Regionale pentru Alimente din București, Roman, Cluj, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați organizează Colecta Națională de Alimente. Este cea mai mare campanie de solidaritate la nivel național, cu un impact semnificativ în viața celor în nevoie. Este în același timp un moment privilegiat de conștientizare și educare a oamenilor de rând de a fi atenți la nevoile celor din jur și de se implica prin propriul gest de solidaritate. Inițiativa cunoscută și devenită deja o tradiție în 30 de țări din Europa unde există Bănci pentru Alimente, Colecta de Alimente a luat naștere în România încă din anul 2019, în parteneriat cu Lidl România, iar din 2022 s-au alăturat alți parteneri importanți: Kaufland România, Penny România, Auchan România. Anul acesta, Colecta Națională de Alimente s-a desfășurat în peste 800 de magazine ale celor mai mari retaileri din România, parteneri ai Băncilor pentru Alimente.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 12:57:00 p.m. de

Cupa Campionilor la tenis de masă, în weekend, la Mediaș

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc, la Mediaș, Cupa Campionilor la tenis de masă. Competiția ajunsă la ediția cu numărul șapte a fost organizată de Clubul Copiilor Mediaș în parteneriat cu Primăria municipiului de pe Târnava Mare. 


70 copii și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani din cinci județe, Sibiu, Mureș, Galați, Cluj și Bistrița-Năsăud, s-au întrecut la tenis de masă. Competiția s-a desfășurat în sala de sport a CSM Mediaș de pe strada Gravorilor. „Clubul Copiilor Mediaș în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, a organizat astăzi ce-a de-a VII-a ediție a concursului regional de tenis de masă «Cupa campionilor».  Au fost prezenți 70 de sportivi de la Palatul Copiilor Bistrița, Palatul Copiilor Cluj-Napoca, Palatul Copiilor Galați, Palatul Copiilor Târgu-Mureș, Palatul Copiilor Sibiu, Clubul Copiilor Agnita, Clubul Copiilor Luduș, Clubul Copiilor Luduș și Clubul Copiilor Mediaș. Mulțumim pentru sprijinul acordat domnului primar Gheorghe Roman, Spedition RO A TIR, Sidra Serv, Coffee CooP și Asociația Mediash Sport &Education. Felicitări sportivilor noștri, Mayr Richard, locul II, Măgherușan Vivien, locul III și Ciungan Robert, locul III, coordonați de profesorul Andrei Pînzar, pentru rezultatele obținute! Felicitări tuturor participanților!”, a declarat Raisa Pînzar, coordonatorul Clubului Copiilor Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 11:25:00 a.m. de

Lapoviță și ninsoare în zona montană. Iarna mai rămâne câteva zile

Meteorologii anunță că aria ploilor se va extinde dinspre regiunile sudice și va cuprinde treptat toată țara.

FOTO: captură ANM

Vor fi mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp.

La altitudini mari la munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.
Pe parcursul zilei de miercuri (24 aprilie) vântul va mai avea intensificări temporare în vest și nordvest și pe arii restrânse în rest, cu viteze în general între 45 și 55 km/h.
De azi până mâine dimineață, un Cod galben anunță precipitații însemnate cantitativ, intensificări de vânt pe creste.

În Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură și în zona de deal a Olteniei va ploua, iar la altitudini mari vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat de peste 45…50 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări pe creste, cu rafale de 90…100 km/h.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 11:16:00 a.m. de

Un elev din Buzd, pe podium la faza națională a Concursului „Istoria și tradițiile rromilor”!

S-a tras cortina peste ediția a XV-a a Concursului Național „Istoria și tradițiile rromilor” ce s-a desfășurat la Sibiu în perioada 19-22 aprilie 2024. 

FOTO: ISJ Sibiu

Gazda etapei naționale a fost Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu. Au participat 40 de elevi din 27 de județe, elevi ce și-au etalat cunoștințele în istoria naționalității rrome și în tradițiile acestora. Au fost concursuri pentru clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a și respectiv a XII-a.

Elevii și profesorii însoțitori au beneficiat și de o excursie la Dumbrăveni și Brateiu, precum și de o vizită la Muzeul Rromilor din Sibiu, unde li s-a oferit câte o carte cu dedicație scrisă de către doamna Lumința Cioabă, scriitor și poet de naționalitate rromă.

La festivitatea de premiere a participat, pe lângă membrii comisiei naționale a concursului, domnul prof. univ. dr. Gheorghe Sarău de la Facultatea de limbi străine a Universității din București și domnul Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Rromi.

Premiile oferite de către Ministerul Educație au fost în valoare totală de 10.600 lei, respectiv 1.000 lei pentru premiul I, 700 lei pentru premiul II, 500 lei pentru premiul III și 300 lei pentru mențiune. De asemenea, Partida Rromilor ProEuropa a suplimentat fondul de premiere cu suma de 900 lei pentru fiecare participant la acest concurs.

Județul Sibiu a fost reprezentat de elevii Cercea Juan Miguel (clasa VI-a) și Țiglar Alexandru Florin (clasa a VII-a), de la Școala Gimnazială Buzd, structură a Școlii Gimnaziale Brateiu, coordonați de către domnul profesor Rotaru Mihai Claudiu.

Un rezultat excelent a fost obținut de către elevul Țiglar Alexandru Florin care a obținut PREMIUL III.

Acest concurs a fost cofinanțat de către Consiliul Județean Sibiu, prin Proiectele pentru cultură și dezvoltarea comunității 2024

https://sbisj.ro/elevi/olimpiade-concursuri-scolare-si-invatamant-de-excelenta/concursul-national-istoria-si-traditiile-rromilor/

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 11:10:00 a.m. de

Mare sărbătoare creștină astăzi. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință

În fiecare an, la 23 aprilie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.

Foto: doxologia.ro

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut in Capadocia, intr-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Încă de tânăr rămâne fără tatăl său, care a murit mărturisind credința creștină. Împreună cu mama sa, se mută în Palestina. Urmează cariera militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian. În anul 303, când împăratul a început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe a mărturisit chiar înaintea lui Dioclețian credința în Hristos.

După ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie. Tot acum, au primit moarte mucenicească Glicherie, Valeriu, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului Dioclețian, care trecuseră la credința creștină, după ce, pentru rugăciunile Sfântului Gheorghe, Dumnezeu a înviat un mort. Și după moarte, sfântul s-a arătat făcător de minuni fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.

Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul. În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca un conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

În țara noastră peste un milion de oameni poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate ale acestuia. Deasemenea, Sfântul Gheorghe este considerat patronul spiritual al Forțelor Terestre din Armata Română.

Tradiții și obiceiuri legate de ziua Sfântului Gheorghe

Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii.

Plantele folosite variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde şi leuştean, în Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.

În tradiţia populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acţiunea spiritelor rele.

De asemenea, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.

Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/23/2024 09:35:00 a.m. de

Andreea ROȘCA: „A fost un vis împlinit“

Andreea Roșca, tânăra din Mediaș, elevă la Liceul Teoretic Axente Sever, care a debutat în Campionatului Național de Viteză în Coastă, la Trofeul Râșnov, face parte de mică din lumea automobilismului, unchiul său, Florin Roșca fiind de asemenea pilot. A știut mereu că aceasta va fi pasiunea ei. La debut, tânăra a concurat la volanul unui Renault Clio, la grupa 7B, rezervată juniorilor și debutanților. 
 
 
Andreea Roșca este elevă în clasa a X-a Științe Sociale la Liceul Teoretic Axente Sever din municipiul Mediaș. Tânăra este pasionată de automobilism, în a cărui lume a intrat încă de mic copil. A știut mereu că vrea să devină și ea pilot. „A fost un drum destul de lung, până am ajuns aici. Anul trecut la fel mi-am propus să debutez, dar am știut că mai am lucruri de învățat. Anul trecut împlinisem 16 ani și aveam dreptul să concurez, dar mi-am dat seama că mai e nevoie încă de pregătire. Înainte să împlinesc vârsta de doi ani, am participat la prima cursă ca și spectator, iar de atunci în fiecare an la toate etapele aproximativ am fost. Am observat foarte multe lucruri pe parcurs, tot timpul am știut că asta va fi pasiunea mea. Anul acesta, în luna februarie, am făcut școala de pilotaj și am simțit că mă împac destul de bine cu mașina și am zis că este momentul să se întâmple” povestește Andreea.   

 
Zilele trecute trecute, tânăra și-a îndeplinit visul, acela de a concura ca pilot. Au fost multe emoții, care au făcut-o să plângă de bucurie, dar s-a descurcat foarte bine la prima sa apariție în Campionatul Național de Viteză în Coastă. „Când m-am trezit în dimineața cursei nu am simțit nimic, mi se părea o zi obișnuită, ca acelea în care mergeam și mă dădeam cu unchiul meu, iar el îmi explica că trebuie să învăț și așa mai departe. Când am ajuns acolo și mai era o oră până la primul start, au început emoțiile, erau foarte mari și nu le mai puteam controla. Nu puteam să stau în loc nicio secundă, trebuia să mă mut dintr-o parte în alta.  Atunci când mi-a zis o doamnă de acolo că la fix este startul și după ce trec 25 mașini urmez eu, am avut emoții mai mari și am început să și plâng puțin, dar de emoții, de fericire, pentru că mi-am dat seama că în sfârșit am reușit să ajung unde mi-am dorit. A fost un vis împlinit, eu asta am vrut să fac de când eram mică, mi-am dorit să debutez la o vârstă fragedă”, povestește tânăra.
 
 
Cu toate că nu are nici 17 ani, Andreea Roșca spune că nu îi este deloc frică atunci când se urcă la volanul mașinii de curse. Obișnuită să stea pe locul din dreapta, tinerei i se pare mai ușor atunci când ea controlează mașina. „Nu mi-e frică. Pentru simplul fapt că atâta timp m-am dat cu unchiul meu în dreapta și eu mi-am dorit să fac asta. În dreapta mi se pare mult mai periculos, adică atunci când stai și nu ai tu controlul volanului și al pedalelor. Nu știi ce se poate întâmpla, dacă persoana care conduce o să frâneze sau nu. Anul trecut, am fost mereu în partea dreaptă și nu m-am uitat niciodată la drum, mă uitam la picioare, ce face la pedale, la schimbătorul de viteze, la volan să văd la câte grade îl duci la un viraj care ar trebui să îl iei cu dreapta doua, la un viraj care ar trebui să îl iei pe interior cu treapta a șasea la viteză foarte mare. Nu a mai fost frica aceea când m-am urcat la volan și am simțit că eu am controlul mașinii, nu a mai fost nicio emoție” mai spune Andreea Roșca.
 
 
Unchiul Andreei, Florin Roșca, a fost și el unul dintre concurenții care au luat startul la Trofeul Râșnov, prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă. Sportivul legitimat la CSM Mediaș, a reușit să termine competiția pe prima treaptă a podiumului. La volanul unui Volkswagen Polo, acesta s-a clasat pe locul 1 la Grupa 4 și la clasa 4A. Următoarea etapă din Campionatul Național de Viteză în coastă va avea loc în perioada 25-26 mai la Rânca, iar etapa a treia se va desfășura în perioada 15-16 iunie la Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail

luni, 22 aprilie 2024

Publicat la 4/22/2024 06:23:00 p.m. de

Concert de muzică corală sacră pe scena Sălii Traube

Sala Traube din municipiul Mediaș a găzduit sâmbătă, 20 aprilie 2024, concertul de muzică corală sacră „Lumină din lumină“, organizat de către Mitropolia Ardealului - Protopopiatul Mediaș, în colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș.


Recitalul din cadrul evenimentului a fost susținut, în fața unei săli arhipline, de către Grupul Vocal Synavlia, iar invitatul special a fost pianistul Tim Patrick Thieme. De asemenea, pe scena Sălii Traube au urcat actorul Mirel Ovidiu Rusu, precum și Ana, Ramona și Maria Chicidea.
Mulțumim Protopopiatului Ortodox Mediaș pentru buna organizare a  manifestării, precum și pentru buna colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/22/2024 06:17:00 p.m. de

Spectacol de teatru la Mediaș


Sala Traube din municipiul Mediaș găzduiește marți, 23 aprilie 2024, un spectacol de teatru pus în scenă de către actorii Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“ din București. Medieșenii sunt invitați să urmărească o comedie după Carlo Goldoni - „Gâlcevile din Chioggia“, avându-i ca protagoniști pe binecunoscuții Anne-Marie Zaharie, Eugen Cristea, Tudorel Filimon și Vasile Filipescu.
Reprezentația va începe la ora 19:00, iar biletele pot fi achiziționate de la Centrul de Informare Turistică din Mediaș, situat pe str. Nicolae Iorga nr. 2, sau înaintea începerii spectacolului, de la Sala Traube, în limita locurilor disponibile.    
  
Continuare
    Trimite prin e-mail

sâmbătă, 20 aprilie 2024

Publicat la 4/20/2024 06:42:00 p.m. de

S-a deschis sezonul turistic la Richiș – foto/video

 

Green Man Foundation a dat astăzi startul sezonului turistic la Richiș. Cu această ocazie a fost organizată și „Ziua Porților Deschise”, unde turiștii au fost invitați să viziteze biserica fortificată și împrejurimile, dar și să deguste preparate locale.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

La evenimentul de astăzi de la Richiș au participat, pe lângă Francesco Tacconi, Președintele Green Man Fondațion și membri fondatori – Cristi Matei, Dan Herciu, Marius Toderici, Nicu Popa, Ioan Stan și Adrian Butureanu -, mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale și nu numai. Printre aceștia se numără Raluca Turcan, Ministrul Culturii, senatorul Nicolae Neagu, deputatul Christinne Thellmann, Mircea- Mihai Dragomir, primarul comunei Biertan, Italo Selleri, Consulul Onorific al Republicii Italiene la Sibiu, Ioana Matei, reprezentant al Consistoriului Superior Evanghelic din Sibiu dar și primari ai localităților învecinate.

foto: Mesagerul de Sibiu

Maestrul de Ceremonii a fost CristiBlemovici, directorul Secțiunii Transilvania a Accademiei Tmplare Roma. El a fost cel care a prezentat invitații și le-a dat, rând pe rând, cuvântul.

Francesco Tacconi a vorbit despre Green Man Fondațion și despre proiectele pe care aceasta le desfășoară la Richiș.

foto: Mesagerul de Sibiu

Deputatul Christinne Thellmann le-a mulțumit primarului comunei Biertan, de care aparține Richișul și echipei Green Man Fondatio  pentru implicare și a vorbit despre importanța vechilor case parohiale și biserici fortificate în viața comunităților locale.

Mircea- Mihai Dragomir, primarul comunei Biertan a vorbit despre proiectele de amploare pe fonduri europene care u fost atrase la Biertan: 5,5 milioane de euro pentru restaurarea sitului UNESCO Biertan și alte peste 2 milioane de euro obținute în colaborare cu Green Man Fondațion pentru restaurarea bisericii fortificate de la Richiș.

Atuuul localității Richiș este superba Biserică Fortificată  care reprezintă nu numai un monument istoric de valoare indubitabilă, ci și o moștenire cultural-spirituală a regretatului Johann Schaas, ultimul slujitor credincios al bisericii din Richiș. Aceasta, precum și povestea Omului Verde, simbolul nemuritor care împreună cu alte simboluri celtice conturează imaginea unei Transilvanii care merită să fie redescoperită și valorificată.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Experiențe unice

Însă Richișul se remarcă și prin alte experiențe turistice unice, care merită trăite. Ecoturismul (cunoscut și sub denumirea de turism durabil sau responsabil) se concentrează pe călătoriile responsabile în zone naturale, având ca obiective conservarea mediului, promovarea culturii locale și susținerea bunăstării comunităților locale. Acest tip de turism implică adesea experiențe educaționale și interpretative, oferind călătorilor oportunitatea de a se conecta mai profund cu natura și cultura locurilor vizitate.

Vizitele lente (sau slow travel), așa cum sunt propuse de Fundația Green Man la Biserica Fortificată din Richiș, reprezintă un mod de vizitare care pune accent pe păstrarea moștenirii culturale. Iată cum acest tip de experiență poate contribui la o explorare autentică: Interacțiune profundă cu cultura și tradițiile locale: prin participarea la activități culturale și interacțiunea cu comunitățile locale, turiștii pot înțelege mai bine viața de zi cu zi, obiceiurile și valorile locuitorilor; Conservarea cunoștințelor și tradițiilor: vizitatorii au ocazia să descopere și să sprijine moștenirea culturală a zonei; Promovarea înțelegerii și respectului reciproc: slow travel încurajează turiștii să fie deschiși și să învețe de la localnici. Astfel, se creează o legătură autentică între vizitatori și comunitatea locală.

În concluzie, ecoturismul și vizitele lente oferă oportunități valoroase pentru a explora frumusețea naturală și culturală a unei regiuni, în timp ce contribuim la conservarea și respectarea acesteia.

Continuare
    Trimite prin e-mail