marți, 16 aprilie 2024

Publicat la 4/16/2024 08:16:00 a.m. de

„Salvăm vieți de la birou!“, campanie de responsabilitate socială a companiei Romgaz

Mai mulți angajați ai companiei Romgaz au donat zilele trecute sânge pentru persoane în nevoie. Acțiunea s-a desfășurat sub genericul „Salvăm vieți de la birou!, o campanie de responsabilitate socială realizată cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sibiu. 


Sub stricta îndrumare și supraveghere a echipei medicale din Sibiu, salariați ai Romgaz au donat voluntar sânge, venind astfel în sprijinul pacienților care au nevoie de transfuzii. Campania de responsabilitate socială se află la cea de-a treia ediție găzduită la sediul Muzeului de Gaze Naturale din Mediaș și bucură de implicarea activă și voluntară a salariaților în scopul completării deficitului de sânge pe care îl înregistrează permanent unitățile medicale din regiune. Donează, fiecare donare de sânge contează!” a fost mesajul campaniei Romgaz.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/16/2024 08:02:00 a.m. de

Andrei și Mihai Toma, karatiști de aur (și) în Norvegia

Recent premiați la Gala Sportului Sibian, medieșenii Andrei și Mihai Toma, de la Clubul Ippon Mediaș, au reușit o performanță de excepție la Open-ul Norvegiei. Au câștigat un total de 8 medalii de aur și argint, la individual și cu echipa, din cele 17 ale delegației României. 


Astfel, Andrei Toma a ocupat locul 1 la Kumite, 70 kilograme Juniori și locul 2 la Kumite, 65 kilograme Seniori, iar Mihai Toma urcat pe prima treaptă a podiumului la Kumite +80 kilograme Juniori și pe cea de-a doua la Kumite +85 kilograme Seniori. De asemenea, cei doi sportivi medieșeni au câștigat câte 2 medalii de aur la Echipe Seniori Kumite Sanbon și Rotativ
Participarea karatiștilor medieșeni la Open-ul Norvegiei a fost cofinanțată de Primăria municipiului de pe Târnava Mare. Delegația României la Open-ul Norvegiei a avut un bilanț de 11 medalii de aur, 5 medalii de argint și o medalie de bronz, reușind să ocupe locul al doilea pe țări
Continuare
    Trimite prin e-mail

luni, 15 aprilie 2024

Publicat la 4/15/2024 04:19:00 p.m. de

Flavius-Ioan Pănăzan, cel mai bun din județ la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației - clasa a XII-a

Flavius-Ioan Pănăzan, de la Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, a obținut Locul I la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Tehnologia Informației. Va reprezenta județul la faza națională, la fel ca la Olimpiada TEHNOLOGII-SERVICII, unde a obținut tot Premiul IPrestigioasa instituție de învățământ preuniversitar din Mediaș a mai avut încă 3 elevi pe podiumurile de premiere. Farkas Ludovic-Bella, tot din clasa a XII-a, a obținut premiul II, la fel și Raul-Cosmin Maxim, la clasa a X-a Matematică-Informatică, în vreme ce colegul său Damian-Casian Bleza a obținut Premiul III.

 
„Olimpiada Națională de Tehnologia Informației (TIC)- etapa județeană a fost o nouă ocazie a elevilor CSNG de a se evidenția prin rezultate deosebite.
  • Felicitări Pănazan Flavius-Ioan din clasa a XII – a Tehnician în turism pentru obținerea premiului I.
  • Premul II la clasa a XII-a a fost obținut de Farkas Ludovic-Bella de la specializarea Tehnician în turism.
  • La clasa a X-a premiul II a fost acordat lui Maxim Raul-Cosmin din clasa de Matematică Informatică.
  • Premiul III Bleza Damian-Casian din clasa a X – a Matematică Informatică.
  • La clasa a IX -a a obținut menține Prejban Iosua din clasa de Matematică Informatică.
  • Rezultate foarte bune au obținut și elevii Stănilă Mihai-Onoriu din clasa a X – a Matematică Informatică, Corui Luca - Tudor din clasa a X – a Matematică Informatică și Ciorogar Andrei - Cristian din clasa a X – a Tehnician în automatizări.
Elevii participanți a fost pregătiți de doamna profesor Sârbu Margareta.
Felicitări elevilor pentru rezultatele obținute, doamnei profesor pentru implicare și profesionalism iar părinților le mulțumim pentru susținere.“, a transmis Colegiul Școala Națională de Gaz Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/15/2024 03:23:00 p.m. de

Bogdan DRAGOTĂ, de la „Roth-Oberth“, locul 3 pe țară la Olimpiada Națională de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților

Bogdan Dragotă, de la Liceul Teoretic „Roth-Oberth” Mediaș, și-a trecut în palmares încă un premiu la Olimpiada Națională de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților. Obișnuit al podiumurilor în competițiile județele și naționale, a obținut Locul III în acest an la secțiunea B (limba germană).
Bogdan Dragotă este elev în clasa a X-a, având-o ca profesor coordonator pe Andreea Da Conceitao Leitao. Este absolvent al Școlii Gimnaziale „Hermann Oberth“, având cea mai mare medie din Mediaș la Evaluarea Națională 2022!


 
ISJ a anunțat azi rezultate excelente obținute de elevii participanți la Olimpiada Națională de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru diaspora. Etapa națională s-a desfășurat la Arad în perioada 11-14 aprilie 2024.
 
Din 13 elevi participanți la etapa națională 2024, clasele V-XII, 7 elevi se întorc acasă cu premii și mențiuni. Este vorba despre elevii:

– Voinea Anna – PREMIUL II, secțiunea B (limba germană) – clasa a VI-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu – prof. Radu Claudia;
–  Dragotă Bogdan – PREMIUL III, secțiunea B (limba germană) – clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Roth-Oberth” Mediaș – prof. Da Conceitao Leitao Andreea;
– Jumugă Filip Christian – Mențiune, secțiunea B (limba germană) – clasa a VII-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu –  prof. Leca Oana;
– Stoica Ștefan – Premiul special, secțiunea B (limba germană) – clasa a V-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu – prof. Dimulete Lăcrămioara;
– Vereș Viktória – Premiul special, secțiunea A (limba maghiară) – clasa a VI-a de la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, – prof. Radu Laura;
– Bartalis Dominik-Luca – Premiul special, secțiunea A (limba maghiară) – clasa a IX-a de la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, – prof. Pircă Lidia;
– Gergely Sarah Maria – Premiul special, secțiunea B (limba germană) – clasa a IX-a Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu – prof. Bădilă Rusalina

 
„Suntem fericiți cu aceste rezultate deosebite obținute de către acești elevi minunați și îi felicităm, pe ei și pe cadrele didactice care i-au pregătit, pentru toată dăruirea și ambiția lor. Gândurile noastre de mulțumire se îndreaptă și către părinții acestor minunați copii, care au susținut și susțin performanța lor!”, este mesajul ISJ.
Continuare
    Trimite prin e-mail

duminică, 14 aprilie 2024

Publicat la 4/14/2024 08:34:00 p.m. de

A fost semnat contractul pentru reabilitarea sitului UNESCO Biertan – 28 milioane lei. Ministrul Raluca Turcan: ” Biertan este un brand de țară” (CP)

 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost alături de primarul comunei Biertan,  Mircea-Mihai Dragomir, la semnarea contractului de finanțare pentru proiectul de reabilitare a sitului UNESCO din localitate.

Foto: PNL Sibiu

Prin proiectul în valoare de peste 28 de milioane de lei se va reabilita ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Biertan și va ameliora infrastructura turistică din zonă.

„Sub administrația PNL, Biertanul a devenit “Comuna comunelor României”, ca urmare a multor proiecte ample de investiții în patrimoniu, sănătate, învățământ, infrastructură. Noul proiect de reabilitare a zonei de Patrimoniu este doar unul din lungul șir de proiecte pe care primarul Mircea Dragomir le-a implementat în cei 12 ani de mandat și este, fără îndoială, omul potrivit la locul potrivit.

Ca ministru al Culturii, cred cu tărie că Biertanul, ca sit UNESCO, are nevoie de lideri dedicați și vizionari care să promoveze și să protejeze valorile sale unice și să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Îl felicit pe primarul Mircea Dragomir, un om a cărui sârguință și viziune au făcut ca localitatea să fie parte din topul celor mai pitorești localități din Europa și să devină un punct turistic al României de neratat. Comuna Biertan este un brand de țară și sunt convinsă că locuitorii de aici sunt mândri de reprezentanții lor”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani”

Lucrările vor permite renovarea completă a bisericii și amenajarea unor spații culturale, expoziționale și de agrement. Vor fi reabilitate piețele din localitate și se vor crea noi zone pentru promenadă și evenimente.

Este cel mai mare proiect al comunei Biertan, iar lucrările vor începe în toamnă și se estimează finalizarea în 2 ani.

Proiectul urmărește conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea turismului sustenabil și creșterea calității vieții locale prin noi locuri de muncă și venituri.

„Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani. Pentru comune este foarte greu să găsești o finanțare de 5.000.000 de euro, dar acum, prin ADR Centru Alba Iulia, proiectul nostru prinde viață. Lucrăm intens la acest proiect din anul 2021 și efortul a fost unul considerabil.

Acum avem finanțarea, avem proiectul tehnic și autorizația de construire, iar de săptămâna viitoare demarăm licitația pentru desemnarea constructorului. Estimez ca în luna septembrie să începem lucrul efectiv și în maxim doi ani să-l finalizăm.

Mulțumesc pe această cale doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijinul acordat până acum, de-asemenea, doamnei președinte a Consiliului Județean Sibiu Daniela Câmpean pentru rapiditatea rezolvării problemelor întâmpinate și, nu în ultimul rând, țin să mulțumesc echipei de proiect”, a spus primarul din Biertan, Mircea-Mihai Dragomir.

Este cel mai mare proiect pe care Comuna Biertan l-a avut vreodată

Proiectul „Reabilitare Sit UNESCO Biertan, este cel mai mare proiect pe care Comuna Biertan l-a avut vreodată. Valoarea totală a proiectului este de 28,48 milioane lei, din care contribuția Comunei Biertan este de 4,19 milioane . lei.

𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝:

Piața Centrală 1 Decembrie: Transformarea într-un loc multifuncțional, socio-cultural, cu dotări precum mobilier urban (bănci, mese, scaune, coșuri de gunoi) pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști. Aceasta va deveni nucleul cultural al zonei.

Piața Farmacistului: Revitalizarea unei mici grădini de plante medicinale pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.

Zona Expozițională 1 Decembrie: Amenajarea unei zone expoziționale în Piața centrală pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.

Zona de promenadă 1 Decembrie: Crearea unei zone plăcute pentru turiști, care să pună în valoare situl UNESCO.

Zona Cântarului A.I.Cuza: Transformarea acestui simbol într-un spațiu autentic pentru evenimente tematice legate de târguri și comerț tradițional.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/14/2024 04:42:00 p.m. de

Alexandra Hudea, vicecampioană națională la 10.000 de metri

Rezultat extraordinar pentru atleta medieșeană Alexandra Hudea. Ieri, a luat startul la cursa de 10.000 de metri, la finala Campionatului Național de Seniori și U23 și, deși nu era proba ei favorită, a reușit să obțină locul II și implicit titlul de vicecampioană națională! Mai mult, medieșeanca Iulia Mărginean, care reprezintă mai nou Poli Timișoara, a terminat pe locul III!
 
Rezultatul a fost salutat de reprezentanții Liceului Teoretic „Axente Sever“ Mediaș, acolo unde învață Alexandra Hudea. „Sâmbătă 13 aprilie Stadionul ”Constantina Diță” din Târgu Jiu a reunit cei mai buni atleți din România pe distanța de 10 000 de metri. Federația Română de Atletism şi CSM Târgu Jiu au organizat a treia ediție a Campionatului Național de Seniori și U23 – 10.000 m, masculin și feminin.
La această competiție desfășurată în orașul lui Constantin Brâncuși au participat și atletele de aur ale municipiului Mediaș. Ne referim aici la Alexandra Hudea din clasa a XI-a Științe Sociale și la Iulia Marginean, absolventă a promoției 2023 a Liceului Teoretic Axente Sever, în prezent legitimată la CSU Poli Timisoara. Și nu a fost o simplă participare în compania unor nume grele ale atletismului românesc, ci o clasare pe podium a celor două sportive medieșene.
În acest sens Alexandra Hudea a încheiat concursul pe locul al doilea, devenind vicecampioană națională la 10000 de metri, în vreme ce Iulia Mărginean a ocupat poziția a treia a podiumului de la Târgu Jiu.
Le felicităm pe atletele de aur ale Mediașului pentru rezultatele pe care le obțin în competițiile naționale și internaționale și le dorim mult succes pe parcursul acestui sezon.“, a transmis 
Liceul Teoretic „Axente Sever“ Mediaș
Continuare
    Trimite prin e-mail

sâmbătă, 13 aprilie 2024

Publicat la 4/13/2024 04:00:00 p.m. de

Expoziție temporară la Muzeul Municipal Mediaș: „Mamifere sălbatice de pe glob“

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, organizează, la sediul Muzeului Municipal Mediaș, expoziția temporară de științe ale naturii intitulată „Mamifere sălbatice de pe glob“, care cuprinde exponate din colecțiile particulare ale austriacului Helmut Raith și medieșeanului Oliviu Aldea.


Expoziția propune publicului vizitator un veritabil tur pe mai multe continente și cuprinde mamifere adaptate la condițiile vitrege din munții Asiei precum marmota sau capra sălbatică asiatică, dar și urși bruni, căprioare, bursuci și vulpi din pădurile de foioase din Europa. De asemenea, vor fi expuse specii prezente în savana africană: prădători de top precum leii, leoparzii sau gheparzii și numeroase specii de erbivore precum antilopele, zebrele sau girafele.

Vernisajul expoziţiei va avea loc la sediul Muzeului Municipal Mediaș (Str. M. Viteazu, nr. 46) joi, 18 aprilie, ora 16:00, iar expoziția va rămâne deschisă până în data de 20 mai 2024, cu program de vizitare de luni până vineri, între orele 9 și 17.
 
Expoziția temporară „Mamifere sălbatice de pe glob“ este realizată în parteneriat cu Hunting Club Mediaș și RAITH Tierpräparator Austria.

Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 12 aprilie 2024

Publicat la 4/12/2024 09:25:00 a.m. de

Premierea persoanelor din municipiul Mediaș și satul aparținător Ighișu Nou care au împlinit 80 de ani de viață

Eveniment emoționant, ieri, la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, unul dedicat persoanelor în vârstă de 80 de ani din oraș. Primarul Gheorghe Roman a premiat cele 187 de persoane care au împlinit sau vor împlini 80 de ani de viață în prima jumătate a acestui an.


Festivitatea a avut loc în Sala Mare de Ședințe a municipalității, octogenarii fiind recompensați cu diplome aniversare, dar și cu premii în bani.


Acordarea premiilor și a diplomelor pentru persoanele din Mediaș și satul aparținător Ighișu Nou care împlinesc 80 de ani de viață în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Mediaș nr. 371/2023.

 
În fiecare an, municipalitatea premiază atât persoanele care au împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani, cât și cuplurile care aniversează 50 de ani de la căsătorie. Am primit astăzi la Primăria Municipiului Mediaș foarte mulți medieșeni care au împlinit sau urmează să împlinească frumoasa vârstă de 80 de ani. Le-am mulțumit tuturor pentru tot ceea ce au făcut pentru Mediaș și în același timp le-am urat un sincer la mulți ani, să  aibă parte de bucurii și de cât mai multe împliniri, alături de cei dragi“, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/12/2024 07:32:00 a.m. de

Au umplut podiumurile de premiere la Gala Sportului Sibian!

Ca de obicei în ultimii ani, sportivii și antrenorii medieșeni au umplut podiumurile de premiere la Gala Sportului Sibian. 
La cea mai importantă secțiune, cea a Sportivilor Olimpici, primele trei locuri au fost adjudecate, în ordine, de Miruna Măda (ciclism), de la CSM Mediaș, Alexandra Hudea (atletism), de la CSS Mediaș și Theodor Pridon (ciclism), de la CSM Mediaș. Mai mult, am avut și o mențiune, prin atleta Iulia Mărginean, de la CSȘ Mediaș.


Cum era și normal, pe podium au urcat și antrenorii care au contribuit la rezultatele de excepție ale sportivilor de la disciplinele olimpice. Astfel, pe primul loc s-a clasat Francisc-Atilla Szakacs, de la CSM Mediaș, pe locul trei Vasile Ibășfălean, de la CSȘ Mediaș, cu o mențiune fiind premiat și Vasile Hermann, de la CSȘ Mediaș.


Au mai urcat pe podium, la discipline neolimpice, sportivul Mihai Toma (CS Ippon), pe locul 3, iar antrenoarea Dora Hanga (CS Ippon) pe locul 2. Andrei Toma (CS Ippon) a obținut o mențiune, la fel și antrenorii Vasile Herman și Vasile Ibășfălean, ambii de la CSS Mediaș.

 
În cadrul Galei au mai fost premiați și câșiva sportivi promițători, la categoria Tinere speranțe. Au urcat pe scenă cicliștii David Feșteu (CSM Mediaș), Cosmin Vandor și Tudor Trif, de la ACS Next Sports Blăjel.

Consiliul Județean Sibiu a oferit aseară premii celor mai buni sportivi și antrenori din județ, care au obținut rezultate deosebite la nivel național și internațional în cursul anului 2023.

Sala a fost într-adevăr polivalentă, la eveniment fiind prezenți reprezentanți ai tuturor sporturilor.

 
Peste 60 de premii oferite la cea de-a V-a ediție a Galei Sportului Sibian
Au fost premiate 66 de persoane la cele 10 categorii. Categoriile acestei ediții au fost: Sportivi Olimpici, Antrenori Discipline Olimpice, Sportivi Neolimpici, Antrenori Sport Neolimpic, Merit pentru întreaga activitate, Tinere speranțe, Jocuri Sportive Juniori, Jocuri Sportive Seniori, Ambasador al Sportului și Premiul special pentru asociațiile pe ramură de sport cu cea mai semnificativă activitate.

Sportivi pentru care s-a intonat imnul național, sportivi care au ridicat steagul României la competițiile internaționale, antrenori care s-au zbătut și au trăit la intensitate maximă fiecare competiție, cu toții au pășit pe scena Sălii Transilvania și au fost aplaudați.


„Sunt sportivi și antrenori ale căror rezultate merită să fie recunoscute, așa cum, în urmă cu două săptămâni, am făcut-o și pentru performerii din învățământul preuniversitar. Este modul prin care le mulțumim și îi încurajăm să continue să fie cei mai buni, ducând județul nostru pe podiumul de premiere la marile concursuri naționale și internaționale”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Player video
Premiile oferite de către Consiliul Județean Sibiu au constat în diplome, trofee, flori și o sumă de bani care a variat între 1.000 de lei (pentru mențiune) și 7.500 de lei (pentru Ambasador al Sportului și Merit pentru întreaga activitate). Valoarea totală a premiilor este de 100.000 de lei, iar întreaga sumă a fost asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu.

„Zburătorii” premiați și aplaudați pentru performanță și efort deosebit
Player video
Echipa locală de baschet în scaun cu rotile „Zburătorii” este cea care demonstrează de fiecare dată că sportul și performanța se pot face în orice condiții și nu există scuze.
În cadrul Galei au fost premiați și felicitați pentru rezultatele deosebite obținute la „Cupa României la baschet în scaun rulant”, competiție care a avut loc la Sibiu în urmă cu puține zile.
Întreaga viață dedicată sportului și sportivilor
Pentru categoria „Merit pentru întreaga activitate” au fost premiate 4 persoane care și-au dedicat întreaga activitate profesională sportului și sportivilor de performanță.

Cei care s-au bucurat de premii și de aplauzele celor prezenți au fost: Maria Macarie, prof. antrenor de handbal, director adjunct, inspector de specialitate, Gheorghe Vaida, sportiv tenis de masă, Sanda Marchian, dr. dispensar medicină sportivă, și Tudor Ștefan Tolciu, dr. dispensar medicină sportivă.

Moment emoționant în amintirea lui „Pogo”
La începutul acestui an, îndrăgitul salvamontist Paul Popescu, „Pogo” cum îl numeau prietenii, și-a găsit sfârșitul în avalanșa de la Bălea Lac. Întrucât a fost un sportiv desăvârșit și și-a făcut cu profesionalism meseria de salvamontist care implică devotament, curaj și sport, autoritățile sibiene i-au invitat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere.
Astfel, în amintirea celui care a iubit sportul și Munții Făgăraș, timpul a stat în loc pentru câteva clipe.

Continuare
    Trimite prin e-mail

joi, 11 aprilie 2024

Publicat la 4/11/2024 01:37:00 p.m. de

Richișul își redeschide porțile! Începe sezonul turistic

 

Sâmbătă, 20 aprilie, în satul Richiș va fi marcată deschiderea sezonului turistic. Cu această ocazie este organizată „Ziua Porților Deschise”, iar turiștii sunt invitați să viziteze biserica fortificată și împrejurimile, dar și să deguste preparate locale. Organizatorii au pregătit și alte surprize care nu trebuie ratate.

foto: Mesagerul de Sibiu

Nu ratați ocazia unică de a descoperi frumusețile și tradițiile autentice ale unui sat saxon ce împletește istoria cu frumusețea peisajelor rurale transilvănene. Descoperiți ospitalitatea localnicilor și farmecul vieții la țară, într-un decor care pare desprins din cărțile de poveste. Este vorba despre satul richis, din comuna Biertan, care sâmbătă, 20 aprilie, își redeschise larg porțile pentru turiști, în cadrul Zilei Porților Deschise. Evenimentul va fi o celebrare a culturii, tradiției și naturii, unde fiecare moment este gândit să vă încânte sufletul și să vă îmbogățească cunoștințele despre această zonă încărcată de istorie. Veți păși într-o lume unde patrimoniul cultural și frumusețea naturală se împletesc într-o armonie desăvârșită.

Gazda acestei întâlniri de neuitat va fi Green Man Foundation, iar parteneri ai evenimentului sunt „Anii Drumeției”, My Transylvania și Accademia Templare – Templar Academy de la Roma – Secțiunea Transilvania.

 

Biserica fortificată

Atuuul localității Richiș este superba Biserică Fortificată  care reprezintă nu numai un monument istoric de valoare indubitabilă, ci și o moștenire cultural-spirituală a regretatului Johann Schaas, ultimul slujitor credincios al bisericii din Richiș. Aceasta, precum și povestea Omului Verde, simbolul nemuritor care împreună cu alte simboluri celtice conturează imaginea unei Transilvanii care merită să fie redescoperită și valorificată.

foto: Mesagerul de Sibiu

Experiențe unice

Însă Richișul se remarcă și prin alte experiențe turistice unice, care merită trăite. Ecoturismul (cunoscut și sub denumirea de turism durabil sau responsabil) se concentrează pe călătoriile responsabile în zone naturale, având ca obiective conservarea mediului, promovarea culturii locale și susținerea bunăstării comunităților locale. Acest tip de turism implică adesea experiențe educaționale și interpretative, oferind călătorilor oportunitatea de a se conecta mai profund cu natura și cultura locurilor vizitate.

Vizitele lente (sau slow travel), așa cum sunt propuse de Fundația Green Man la Biserica Fortificată din Richiș, reprezintă un mod de vizitare care pune accent pe păstrarea moștenirii culturale. Iată cum acest tip de experiență poate contribui la o explorare autentică: Interacțiune profundă cu cultura și tradițiile locale: prin participarea la activități culturale și interacțiunea cu comunitățile locale, turiștii pot înțelege mai bine viața de zi cu zi, obiceiurile și valorile locuitorilor; Conservarea cunoștințelor și tradițiilor: vizitatorii au ocazia să descopere și să sprijine moștenirea culturală a zonei; Promovarea înțelegerii și respectului reciproc: slow travel încurajează turiștii să fie deschiși și să învețe de la localnici. Astfel, se creează o legătură autentică între vizitatori și comunitatea locală.

În concluzie, ecoturismul și vizitele lente oferă oportunități valoroase pentru a explora frumusețea naturală și culturală a unei regiuni, în timp ce contribuim la conservarea și respectarea acesteia.

 

Programul detaliat al zilei

Ora 10.00 – 10.30 – Cuvânt de bun venit. Activități în Căminul cultural Richiș – Prezentare Green Man Foundation meet the team, prezentarea facilităților și planurilor de viitor, prezentarea Atelierelor cu tineri artiști de la Acasă la Hundorf (și indirect a Festivalului „Omul verde din Richiș” din 11-14 iulie 2024), prezentarea programului Look Up.

Ora 10.30 – 11.00 – Activități în Cămin – Prezentare Comisiei de cercetare și introducerea vizitei în Biserică cu explicațiile preliminare despre simbolurile Omului Verde și alte simboluri celtice.

Include gustare tradițională însoțită de un mini-concert de muzică clasică susținut de Cvintetul de coarde al Accademiei Templare – Templar Academy de la Roma – Secțiunea Transilvania condus de concert- maestrul Ioan Păuna. Vor fi interpretate și compoziții ale lui Peter Georg Meyndt (n. 05.01.1852 – d. 17.12.1903) fost notar și compozitor transilvănean din Richiș.

Ora 11.00 – 11.30 – Vizită la Biserica Fortificată din Richis, pentru a aprecia frumusețea și măreția sa, sau relaxează-te în curtea Hostelului (fosta rezidență a lui Peter Georg Meyndt).

Ora 11.30 – 12.30 – Vizită la Hostel (pentru cei care nu vor pleca în drumeție) și socializare.

Ora 12.30 – 14.00 – Gustare tradițională însoțită de un mini-concert de muzică clasică susținut de Cvintetul de coarde al Accademiei Templare – Templar Academy de la Roma – Secțiunea Transilvania condus de concert-maestrul Ioan Păuna.

Orele 15.00 și 17.00 – Tururi în Biserica Fortificată și Hostel (fosta rezidență a lui Peter Georg Meyndt), pentru o călătorie în timp și spațiu. Vor fi date explicațiile despre aspectele interesante ale Bisericii din punctul de vedere istoric, artistic si simbolistic, precum și de facilitățile existente și viitoare, ori de câte ori va fi cazul prin membrii Fundației și voluntarii prezenți. Cei care participă la drumeție vor vizita Hostelul la întoarcere.

Ora 19.30 – Privește stelele ca niciodată înainte. Prima sesiune – experiența Look Up, susținută și prezentată de Darius Blemovici. Plecarea spre locul de observare a cerului noaptea.

Ora 21.30 – Întoarcerea grupului Look Up la curtea Hostelului – foc de tabără + grătar + vin și mini-concert de muzică clasică susținut de Cvintetul de coarde al Accademiei Templare – Templar Academy de la Roma – Secțiunea Transilvania condus de concert-maestrul Ioan Păuna. Vor fi interpretate și compoziții ale lui Peter Georg Meyndt.

Închiderea programului „Ziua Porților Deschise – Deschiderea Sezonului Turistic la Richiș”.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/11/2024 11:29:00 a.m. de

Bianca CREȚU, Premiul de Popularitate la Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu”

Un nou premiu pentru îndrăgita solistă de muzică populară Bianca Crețu, de la Școala de Dans „Vasile Stoia” și Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu. Medieșeanca a câștigat Premiul de Popularitate la Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu”, aseară, în cadrul Galei Laureaților.
 

În urma acestei minunate experiențe, am fost întrebată de către bunul meu prieten Traian Stoiță: Bianca, cum e să fii cea mai iubită la tine acasă? Vă spun cu inima plină de bucurie că mă simt onorată să fiu înconjurată de atâtea suflete minunate care mă ascultă și mă îndrăgesc. Mulțumesc publicului meu drag pentru că și de această dată mi-ați fost alături, mă înclin în fața dumneavoastră! Mulțumesc, onorabilului juriu pentru încrederea acordată! Mulțumesc, domnilor dirijori, Cristian Obrejan și Radu Dinescu, pentru minunata orchestrare. Sincere mulțumiri, organizatorilor! „Am să cânt de drag și dor, De pe Valea Târnavelor“, a transmis Bianca Crețu pe contul său de socializare.
 
Bianca Crețu este o interpretă de muzică populară, la început de drum, care prin muncă și perseverență își dorește să reprezinte așa cum se cuvine Valea Târnavelor. „M-am născut la data de 27 Noiembrie 2002, într-un sat frumos la interferența dintre județul Mureș și județul Sibiu, mai exact satul Curciu. Am venit pe lume cerută de sora mea mai mare, într-o familie iubitoare și cu frică de Dumnezeu. În prezent sunt pregătită de domnul profesor Verde Cosmin, în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu și studentă la Facultatea de Științe Agricole Industria Alimentară și Protecția Mediului.“, este descrierea pe care a făcut-o Bianca Crețu, la lansarea unei piese pe canalul său de Youtube.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/11/2024 10:48:00 a.m. de

Axente Sever, comuna cu „primar de 4 stele”

 

Primarul comunei Axente Sever, Marius Grecu, a primit din partea Asociației Comunelor din România diploma și trofeul „Primar de patru stele”.

Foto: Facebook Primăria Comunei Axente Sever

Evenimentul a avut loc în cadrul galei prin care au fost onorate, de către Asociația Comunelor din România, meritele primarilor care au mai mult de două mandate la activ.

Foto: Facebook Primăria Comunei Axente Sever

„Acest premiu aparține primarului, echipei din cadrul primăriei și nu în ultimul rând, tuturor cetățenilor care îl susțin. Primarul Marius Grecu le mulțumește pe această cale tuturor locuitorilor din comuna noastră, care i-au acordat sprijinul lor pe parcursul a 4 mandate și îi asigură că se va implica în continuare pentru tot ceea ce înseamnă binele comunei Axente Sever. Acum suntem primar și comună de 4 stele, să muncim împreună ca să ajungem primar și comună de 5 stele!” au transmis reprezentanții primăriei Axente Sever.

Continuare
    Trimite prin e-mail

miercuri, 10 aprilie 2024

Publicat la 4/10/2024 09:55:00 p.m. de

Dedeman se pregătește să construiască un magazin la Mediaș

Dedeman va ajunge în sfârșit și la Mediaș, oraș aflat pe harta localităților alese pentru extinderea la peste 60 de magazine în toată țara. Principalul retailer român specializat în comercializarea de soluții pentru casă și grădină a ajuns în faza elaborării Planului Urbanistic de Detaliu. Magazinul va fi ridicat pe Șoseaua Sibiului, la ieșirea din oraș spre Sibiu.

foto: facebook/Dedeman

Inițiatorul  SC DEDEMAN SRL,  prin arh. Cociorva Valentin, aduce la cunoştinţa publicului interesat intenţia de a elabora Planul Urbanistic de Detaliu: „Construire magazin materiale de construcții, drumuri și platforme, parcaje, branșamente la utilități, rețele și lucrări tehnico-edilitare în incintă, puț apa, pilon publicitar, panouri de direcționare și reclamă, reclame fațadă, cabină poartă, copertine cărucioare, amenajare rafturi exterioare acoperite și protejate, împrejmuire, spații verzi, amenajare accese, post trafo, punct de conexiune, organizare de șantier”, pentru imobilul situat în intravilanul mun. Mediaş, str. Șoseaua Sibiului, f.n.
Publicul interesat este invitat să transmită observaţii şi propuneri, până la data de 26.04, la sediul Primăriei în scris sau prin fax la nr. 0269841198 sau e-mail: urbanism@primariamedias.ro, și la sediul inițiatorului (str. Al. Tolstoi, nr. 8, mun. Bacau, jud. Bacau).


Compania Dedeman înseamnă, în prezent, o rețea de 61 de magazine și se află în continuare în plin proces de extindere la nivel național. Magazinele au suprafețe cuprinse între 7.500 și 18.000 de metri pătrați, oferind o gamă sortimentală diversificată de peste 60.000 de produse.
Continuare
    Trimite prin e-mail

marți, 9 aprilie 2024

Publicat la 4/09/2024 08:30:00 p.m. de

Zeci de destinații de vacanță, de pe Aeroportul Cluj. Noi zboruri, inaugurate în sezonul estival 2024.

 

Cele mai frumoase stațiuni de la malul mării sunt la un zbor distanță! Clujenii pot zbura spre zeci de destinații de vacanță de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu”.

Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj 

Vremea frumoasă din ultimele zile îi duce pe clujeni cu gândul la concediu, iar vara aceasta, zeci de destinații de la malul mării sunt mai aproape, datorită zborurilor operate de companiile aeriene de pe Aeroportul Cluj.

Destinația perfectă pentru un concediu de vis este la doar un zbor distanță de Cluj-Napoca. Anul acesta, de pe Aeroportul Cluj vor fi operate zboruri spre peste 20 de destinații de la malul mării, din țări precum Egipt, Grecia, Spania sau Italia.

Vara aceasta ai o mulţime de zboruri directe (regulate/sezoniere şi charter) spre vacanţa mult aşteptată, cu plecare de pe Aeroportul Internaţional Cluj!  Detalii şi rezervări găsiţi pe site-urile companiilor aeriene şi agenţiilor de turism partenere!”, au transmis reprezentații Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Destinații de la malul mării, sezoniere, regulate sau charter:

– CIPRU: Larnaca
– EGIPT: Hurghada, Sharm el Sheikh
– EMIRATELE ARABE UNITE: Dubai
– FRANȚA: Nisa
– GRECIA: Creta-Chania, Creta Heraklion, Patras (NOU!!), Corfu, Rhodos, Skiathos, Zakynthos
– ITALIA: Catania-Sicilia, Bari, Napoli
– SPANIA: Palma de Mallorca, Málaga, Valencia, Alicante
– TUNISIA: Monastir, Enfidha
– TURCIA: Antalya, Alanya – Gazipaşa (NOU!!)

De pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca zboară (curse regulate) către destinații externe precum Abu Dhabi, Barcelona, Bergamo, Dublin, Frankfurt, Istanbul, Londra, Roma sau Paris. În traficul intern, cea mai importantă destinație de pe Aeroportul Cluj este, evident, București.

Continuare
    Trimite prin e-mail