marți, 11 iunie 2024

Publicat la 6/11/2024 09:59:00 a.m. de

21 agenți de poliție au fost instruiți pentru munca de teren

În perioada 13 – 30 mai, polițiștii Serviciului de Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au instruit 21 agenți, încadrați recent în cadrul I.P.J. Sibiu. Aceștia au parcurs un stagiu de pregătire structurat pe trei paliere, unul teoretic, unul practic și unul de adaptare. Agenții de poliție și-au însușit cunoștințe și  au dezvoltat abilități în domeniile autoapărării, tragerii cu armamentul din dotare și conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară.

 

foto arhivă

Pregătirea agenților de poliție nou încadrați în funcție constituie o prioritate instituțională, menită să asigure formarea unor polițiști profesioniști, pregătiți în orice moment să răspundă în mod adecvat provocărilor existente în mediul operativ, a transmis IPJ Sibiu. 
Printre obiectivele principale ale activităților desfășurate se numără pregătirea în domeniul comunicării și gestionării situațiilor de criză, dezvoltarea deprinderilor de utilizare a tehnicilor și mijloacelor din dotare, dezvoltarea capacității de evaluare obiectivă și identificarea soluțiilor de dezamorsare a conflictelor. Totodată, un alt obiectiv a fost pregătirea pe diferite linii de muncă, respectiv formarea deprinderilor practice pentru conducerea autospecialelor în regim de circulație prioritară. 

Trei paliere

Stagiul de pregătire s-a derulat pe trei paliere: unul teoretic, unul practic și unul de adaptare. Componenta teoretică s-a materializat în furnizarea de noi informații care să vină în sprijinul activităților practice specifice muncii de poliție, informații a căror aprofundare să întărească baza de cunoștințe pe care noii polițiști și-au format-o în timpul școlarizării. Componenta practică a stagiului de pregătire s-a concretizat în antrenamente prin care agenții și-au dezvoltat abilități în domeniile autoapărării, tragerii cu armamentul din dotare și conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară. Componenta de adaptare și integrare s-a realizat prin participarea efectivă a polițiștilor debutanți la activități polițienești caracteristice, alături de polițiști cu vechime din structurile operative. Astfel, au avut ocazia de a participa concret la activități polițienești specifice de ordine publică, rutieră, criminalistică, investigarea criminalității economice și investigații criminale. „Noii noștri colegi continuă formarea profesională pentru a fi mereu pregătiți să manifeste o atitudine adecvată în relație cu cetățenii, demnă de uniforma pe care o poartă” spune Elena Welter, Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/11/2024 09:50:00 a.m. de

Înscrieri la Auxila Mediaș! Sunt disponibile 130 locuri pentru cei care își doresc o carieră în domeniul medical

În data de 3 iunie au început înscrierile la Școala Postliceală Auxila Mediaș. Unitatea de învățământ pune la dispoziție 130 locuri celor care își doresc o carieră în domeniul medical. Școala le oferă viitorilor săi elevi, un număr de două specializări, „Asistent medical generalist”, respectiv „Asistent medical de farmacie”. Pentru ambele specializări, durata cursurilor este de trei ani.

 

De la începutul lunii iunie, s-a dat startul înscrierilor la Școala Postliceală Auxila Mediaș. Pentru anul de învățământ care va începe în această toamnă, unitatea de învățământ din municipiul de pe Târnava Mare, are în oferta sa educațională un număr de 130 de locuri. Dintre acestea, 100 locuri sunt la specializarea „Asistent medical generalist”, iar alte 30 locuri la specializarea „Asistent medical de farmacie”.

Noutăți la înscriere


Admiterea la Școala Postliceală Auxila Mediaș se va face pe bază de concurs de dosare și interviu. Ocuparea locurilor se va face în ordine descrescătoare, calculând media generală din anii de liceu. Actele se prezintă în original, nu este necesară legalizarea niciunui act. Documentele se completează la școală, în aplicația dedicată și se semnează electronic în fața unui membru al comisiei de înscrieri. Interviul de admitere este înregistrat audio-video și are loc în perioada 3 iunie – 15 septembrie, de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00. „Am demarat procesul de înscriere la Școala Postliceală Auxila pentru anul școlar 2024-2025 la specializările Asistent medical generalist și Asistent medical de farmacie. Ca și anul trecut, candidații își vor înscrie datele personale într-o platformă dedicată, documentele fiind scanate și încărcate în platformă de către un membru al comisiei de înscrieri. Considerăm că eliminarea dosarului și deci a hârtiei, duce la eficientizarea activității administrative în școala noastră și automat la economia de resurse, la un mediu mai curat” a explicat Viorel Pasc, Directorul Școlii Postliceale Auxila Mediaș.

Avantaje pentru elevi

Un argument important pentru cei care vor opta pentru a se pregăti la Școala Postliceală Auxila este acela că certificatele eliberate la absolvire sunt recunoscute internaţional. De asemenea, elevii au șansa de a primi burse de studiu oferite de angajatori germani, cu posibilitatea angajării la absolvire. „Trebuie să spunem că certificatele eliberate la absolvire sunt recunoscute internaţional. Plata taxei de școlarizare se face în 12 rate și acordăm reducere la taxa de școlarizare persoanelor care au 30 de ani împliniți. În ceea ce privește practica de specialitate, aceasta se face în cabinete, farmacii, clinici și spitale. De asemenea, avem încheiate parteneriate de practică cu posibilitatea angajării la absolvire” mai spune Viorel Pasc.

Bază materială modernă

Școala Postliceală Auxila le oferă elevilor săi cabinete de nursing moderne, dotate de parteneri germani. De asemenea, aceasta dispune și de un cabinet farmacie. Acesta a fost realizat cu sprijinul companiei Romgaz și a lanțului de farmacii Apotheka. Practic prin intermediul acestor dotări, elevii pot efectua practica de specialitate la standarde internaționale și sunt mult mai bine pregătiți pentru cerințele pieței muncii din România și Germania. Practica de specialitate se face totodată la Spitalul Municipal Mediaș, la clinici și farmacii, precum și în Germania. Corpul profesoral este format din medici, farmaciști, profesori și asistenți medicali.


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/11/2024 09:34:00 a.m. de

60 ani de teatru la Mediaș. Festivalul ProActoria revine la finalul săptămânii

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 14-16 iunie, va avea loc la Sala Traube, Festivalul de Teatru ProActoria Mediaș. Evenimentul va aduce pe scenă trupe talentate din întreaga țară și va oferi o varietate de spectacole pentru toate gusturile. Festivalul de anul acesta este unul special, deoarece Teatrul Popular Mediaș aniversează 60 de ani de la înființare. 

foto arhivă: Teatrul Popular Mediaș în 2010

Fondat pe 17 ianuarie 1964, Teatrul Popular Mediaș a fost un pilon cultural important, debutând cu spectacolul „Ancheta” de Alexandru Voitin. De-a lungul decadelor, a impresionat publicul cu numeroase premiere și colaborări notabile cu regizori renumiți precum Constantin Codrescu. Teatrul Popular Mediaș a avut un repertoriu divers, incluzând secții de limbă germană, maghiară și teatru de păpuși, îmbogățind astfel oferta culturală și atrăgând un public variat.

Peste 2.000 spectacole

În primii 25 de ani de activitate, teatrul a susținut aproximativ 2.200 de spectacole, atrăgând peste 1.100.000 de spectatori, evidențiind impactul său semnificativ asupra comunității. După o pauză post-revoluționară, teatrul a fost revitalizat în 2004, continuând să inspire și să aducă bucurie comunității. „Festivalul aniversar de 60 de ani celebrează această moștenire culturală impresionantă printr-o serie de spectacole și evenimente speciale. Vă invităm să sărbătorim împreună această etapă importantă din istoria Teatrului Popular Mediaș” spune Marinela Bîrză, regizor la Teatrul Popular Mediaș.

Programul festivalului:

Festivalul de Teatru ProActoria Mediaș va debuta vineri după-amiază de la ora 16:00, atunci când este programată deschiderea oficială. De la ora 16:30, Trupa de teatru „Noi și... atât” din Mediaș va prezenta piesa intitulată „O inspecție școlară” de Dumitru D. Pătrașcanu. De la ora 18:00, Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman va pune în scenă piesa „Ultima șansă”, o adaptare după Mihail Zadornov. De la ora 20:00, Trupa de teatru „Redoute” din Brașov va prezenta piesa „Se caută un mincinos”, adaptare după Dimitris Psathas. Seara se va încheia cu un concert al trupei Milenium din Mediaș care va începe la ora 21:30.

Pentru toate vârstele

Sâmbătă dimineața de la ora 11:00, Trupa de teatru „ProActoria Junior” din Mediaș va prezenta piesa „Copiii din ziua de azi”. După amiaza de la ora17:30, Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj va juca  „Hangița” de Carlo Goldoni. Seara de la ora 19:00, Trupa de teatru „Joker” din Medgidia va prezenta spectacolul „Nimic nu-mi scapă”, adaptare după Adolf de Herz. Programul zilei de duminică va debuta la ora 11:00 cu Trupa de teatru „Joker” din Medgidia, care va juca piesa „Pinocchio”, un spectacol pentru copii. După-amiaza de la ora 18:00, Trupa de teatru „ProActoria” din Mediaș va aduce în fața publicului spectator piesa „Certificatul” de Venerus Popa, iar de la ora 19:00 este programată închiderea oficială a festivalului.

Continuare
    Trimite prin e-mail

luni, 10 iunie 2024

Publicat la 6/10/2024 11:35:00 p.m. de

O nouă companie aeriană va opera zboruri spre destinația Antalya de pe Aeroportul Cluj

 

Aeroportul Internaţional Cluj anunţă că o nouă companie va opera, în permieră, zboruri spre Antalya.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj anunţă în premieră absolută, la numai câteva zile de la inaugurarea extinderii terminalului de plecări debutul unei noi companii aeriene, FlyOne, care va efectua zboruri turistice charter spre destinaţia Antalya pe tot parcursul sezonului de vară.

La sosirea pe aeroportul clujean, aeronava a fost întâmpinată cu tradiţionalul salut cu tunuri cu apă. În acest an, compania aeriană FlyOne va opera zboruri turistice charter spre destinaţia Antalya pe perioada sezonului de vară, cu o aeronavă Airbus A320 având o capacitate de 180 de locuri. Antalya este cea mai populară destinaţie în rândul pasagerilor de pe aeroportul clujean, înregistrând peste 68.000 de pasageri în anul 2023.

„Noile zboruri spre Antalya operate de o nouă companie aeriană, FlyOne, sunt cel mai clar semnal că aeroportul clujean este aeroportul regional cu cea mai dinamică şi spectaculoasă dezvoltare în ceea ce priveşte nevoile de conectivitate ale pasagerilor. Acest parteneriat care vine la doar 3 zile de la finalizarea Extinderii Terminalului de Pasageri Plecări, este un pas important în diversificarea serviciilor și în îmbunătățirea conectivității pentru pasagerii noștri. Decizia companiei aeriene, FlyOne, de a opera zboruri charter spre Antalya, cea mai apreciată destinaţie turistică în rândul pasagerilor ce călătoresc de la Cluj-Napoca, va asigura astfel mai multe opțiuni de călătorie pentru pasagerii din întreaga Transilvanie”, a declarat Directorul General al Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo.

Aeroportul Internaţional Cluj, motor de creștere economică pentru întreaga regiune”

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internațional Cluj, Viorel Federiga, a declarat că aeroportul clujean rămâne un motor de creştere economică pentru întreaga regiune.

„Eforturile permanente ale Aeroportului Internaţional Cluj pentru creşterea conectivităţii regiunii, sunt astăzi concretizate prin această nouă companie, FlyOne, care va opera zboruri turistice în Antalya. Totodată, acest nou debut al unui operator aerian confirmă faptul că Aeroportul Internaţional Cluj rămâne un motor de creștere economică pentru întreaga regiune şi îşi consolidează poziţia de lider al aeroporturilor regionale din România”, a declarat Viorel Federiga.

„Ne propunem să deschidem noi orizonturi pentru călătoriile aeriene”

CEO-ul companiei Fly One, Vladimir Cebotari, a declarat că este încântat de lansarea zborului de la Aeroportul Cluj.

„Suntem încântați să anunțăm lansarea zborului inaugural de la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj spre/ dinspre Antalya. Acesta este un un pas semnificativ pentru Fly One Airlines de a-și extinde serviciile în această regiune vibrantă și de a contribui la dezvoltarea conectivității internaționale a județului Cluj. Acest moment este cu atât mai special cu cat vine în contextul extinderii terminalului, un proiect ambițios finalizat zilele trecute. Prin acest nou zbor și extinderea terminalului, ne propunem să deschidem noi orizonturi pentru călătoriile aeriene”, a declarat Vladimir Cebotari.

Despre compania aeriană FlyOne

FlyOne s-a lansat în 2016 și a reușit să devină cea mai mare companie aeriană din Moldova.

În anul 2022 compania s-a lansat in Armenia și în scurt timp a devenit cel mai mare operator din Armenia.

De asemenea, în anul 2022, compania a devenit membru al Asociației Internaționale a Transporturilor Aeriene (IATA), iar în luna decembrie 2022, FlyOne Airlines SRL a primit certificatul de operator aerian, oferit de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și licența – emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Pe parcursul aceluiași an, a reușit să transporte peste 1 milion de pasageri și să lanseze 6 destinații noi.

În anul 2023 a reînnoit certificarea IOSA, cel mai înalt standard de siguranță în managementul operațional. La fel, în anul 2023, în premieră pentru o companie aeriană din Moldova, FlyOne a ajuns la un număr record de 2 milioane de pasageri, a lansat 14 rute noi și a extins flota cu încă trei aeronave.

La moment compania operează zboruri către 60 destinații, cele mai multe dintre acestea – 35 de curse regulate și charter  – din Chișinău spre: Praga, Dubai, Veneția, Bologna, Roma, Milano, Valencia, Berlin, Tbilisi, Madrid, Munchen, Larnaca, Frankfurt, Tel Aviv, Londra, Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Dusseldorf, Nisa, Amsterdam, Barcelona, Tirana, Bodrum, Dalaman, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Tivat și Hurghada.

 

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/10/2024 11:33:00 p.m. de

O elevă de la liceul Teoretic Axente Sever din Mediaș, printre printre junioarele de top la Campionatele Naționale de Atletism

 

Stadionul „Iolanda Balas Soter” din capitală a găzduit în zilele de 8 și 9 iunie a doua etapă a Campionatelor Naționale rezervate juniorilor U18 și U16.

Peste 1000 de sportivi s-au întrecut în cele două zile de competiție la probele specifice de atletism, iar între acești atleți un rol aparte i-a revenit Vanesei Giangu din clasa a IX-a Instructor Sportiv, la Liceul Teoretic Axente Sever din Mediaș.

Foto: Facebook Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș

Atleta medieșeană pregătită de antrenorul Vasile Herman a luat startul în finalele de 3000 și respectiv 5000 de metri. În prima probă Vanesa s-a clasat pe poziția a 6-a după ce a alergat cei 3000 de metri în 11 minute, 21 de secunde și 20 de sutimi. Lucrurile au stat mult mai bine pentru reprezentanta Clubului Sportiv Școlar Mediaș la proba de 5000 de metri, pe care i-a alergat în 20 de minute, 38 de secunde și 94 de sutimi. Acest rezultat a plasat-o pe Vanesa Giangu pe locul al 4-lea.

Foto: Facebook Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș

Pentru Vanesa urmează peste 2 săptămâni o nouă competiție, respectiv etapa finală a Campionatelor Naționale U18. Aceasta se va desfășura tot în București, în perioada 22-23 iunie.

„O felicităm pe Vanesa Giangu pentru acest rezultat, îl felicităm pe antrenorul Vasile Herman care o îndrumă neîntrerupt de aproape un deceniu și-i dorim axentistei noastre să continue pe panta ascendentă a competițiilor naționale și internaționale din domeniul atletismului” au transmis reprezentanții Liceului Teoretic „Axente

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/10/2024 03:45:00 p.m. de

Gheorghe Roman, candidatul PNL pentru Primăria Mediaș, amenință că își ca da în judecată adversarii care „au apelat la minciună, dezinformare, intimidare și manipulare”

Într-o postare publicată pe pagina sa de facebook, Gheorghe Roman, candidatul PNL pentru Primăria Mediaș, afirmă că adversarii săi „au folosit ca principale arme minciuna, dezinformarea, intimidarea, manipularea și nu în ultimul rând deformarea grosolană a adevărului”.  Motiv pentru care îi va acționa în instanță.

foto: Gheorghe Roman facebook

S-a încheiat o competiție electorală în care eu și echipa mea nu am făcut altceva decât să facem cunoscute proiectele care au ca scop modernizarea orașului nostru.
Consider că am avut o campanie electorală elegantă și decentă, așa cum am crezut că dumneavoastră, medieșenii, meritați.
Am constatat că adversarii mei au folosit ca principale arme minciuna, dezinformarea, intimidarea, manipularea și nu în ultimul rând deformarea grosolană a adevărului.
Cunoscând faptul că adevărul este de partea noastră și fiind conștient că toate acțiunile lor ne-au adus mari prejudicii de imagine, suntem hotărâți să îi acționăm în instanță pe toți cei care au apelat la astfel de mijloace.
Închei prin a vă mulțumi tuturor celor care mi-ați dat votul mie și echipei mele pentru continuarea proiectelor mari ale orașului.
Mulțumesc de asemenea marii familii a PNL Mediaș pentru munca depusă și susținerea necondiționată acordată pe parcursul întregii campanii”, a scris Gheorghe Roman.
Continuare
    Trimite prin e-mail

duminică, 9 iunie 2024

Publicat la 6/09/2024 05:32:00 p.m. de

Concert la Biserica Evanghelică din Richiș

În scurt timp, la Biserica Evanghelică din Richiș începe un nou concert cu muzică renascentistă, barocă și clasică. 


De la ora 18, soprana Melinda Samson din Sibiu, cunoscută în țară și peste hotare, apreciată pentru vocea ei inconfundabilă, clară și luminoasă va fi acompaniată de organista Noemi Miklos din Cluj-Napoca, care va cânta și solistic la orga Johannes Prause din 1788. Noemi Miklos este deasemenea o artistă apreciată și cunoscută.
Accesul se face pe bază de donație liberă.
Evenimentul face parte din stagiunea muzicală de vară "Orgelsommer Mediaș 2024"
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/09/2024 05:10:00 p.m. de

Patru decenii de la absolvirea liceului. Emoții la „Axente Sever“

Promoția 1984 a Liceului Teoretic Axente Sever Mediaș a revenit ieri în bănci, absolvenții retrăind emoții nebănuite, alături de dascăli dedicați, ieșiți la pensie, dar și în plină activitate. Potrivit conducerii liceului, a  fost o generație de excepție.
 
   
Cu siguranță generația 1984 a fost una din multele generații de excepție de la Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș. Nu doar prin prisma evoluției personale și profesionale a absolvenților promoției 1980-1984, ci și prin legăturile trainice și durabile care îi unesc pe reprezentanții acestei generații până în prezent. Unii dintre axentiștii generației 1984 au rămas legați de unitatea noastră de învățământ și prin faptul că au copii care sunt elevi sau proaspăt absolvenți ai Liceului Teoretic Axente Sever, iar la întâlnirea de 40 de ani emoțiile au fost la fel de puternice atât pentru foștii cât și pentru actualii axentiști.


     Sâmbătă 8 iunie 2024 sala festivă a liceului nostru a găzduit revederea, după 4 decenii, a absolvenților claselor de Matematică-Fizică și respectiv de Mecanică din anul de grație 1984. Pentru aproape 30 de axentiști ai promoției 1984 a sunat din nou clopoțelul, iar ei au răspuns „prezent” cu promptitudine. Ne referim aici la o generație de axentiști care a ținut constant legătura peste timp, având la activ o prezență numeroasă și la întâlnirile anterioare de 10 ani, de 20 de ani, de 30 și de 35 de ani. De fiecare dată impactul revederii cu colegii a fost plin de bucurii și emoții deopotrivă, inclusiv pentru cei care nu se află în țară și au participat online la întâlnirea de 40 de ani.


     Între organizatorii evenimentului s-au aflat Victor Morariu, alături de fiica acestuia Maria Morariu din clasa a IX-a Științele Naturii intensiv Engleză, și Constantin Enea, în prezent profesor de informatică la Liceul Teoretic Roth-Oberth. Participanții au ținut un un moment de reculegere în amintirea colegilor și a cadrelor didactice care nu mai sunt printre noi, după care buna dispoziție și amintirile peripețiilor din liceu i-au cuprins și i-au molipsit din plin. Au plecat bucuroși de faptul că au avut ocazia să se reîntâlnească, să schimbe impresii și să constate că prieteniile din anii de liceu au dăinuit până în zilele noastre.
     Îi așteptăm cu drag și anii viitori să revină la fel de optimiști și încrezători la unitatea de învățământ în care educația i-a ajutat să facă saltul de la adolescență la maturitate.“, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Axente Sever Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail